Λουτρά

Τα Λουτρά αποτελούν το απόλυτο στολίδι της βορειοανατολικής Κύθνου και το μέρος που είναι χτισμένο το Porto Klaras. Τα Λουτρά απέχουν από το Μέριχα περίπου 11 χλμ και από την Χώρα 4,5 χλμ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές θέρετρο για τους επισκέπτες του νησιού. Σε αυτό συμβάλλουν τόσο οι φυσικές ομορφιές και η εξαιρετική τουριστική υποδομή για διαμονή, όσο και τα ιαματικά λουτρά (εξού και το όνομα), που έχουν κάνει την περιοχή γνωστή σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Και φυσικά, δε θα πρέπει να παραλείψουμε τις ταβέρνες και τα ουζερί, όπου θα περάσετε όμορφες και χαλαρωτικές στιγμές που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Μόλις φτάσετε στα Λουτρά, θα γοητευτείτε από την αυθεντική κυκλαδίτικη αύρα τους, τα όμορφα νησιώτικα σπιτάκια τους και, φυσικά, το εντυπωσιακό ξενοδοχείο Ξενία της Κύθνου, που είναι ακόμα ένα έργο του κορυφαίου Γερμανού αρχιτέκτονα Τσίλερ. Αν πάλι κάνετε τις διακοπές σας με σκάφος, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς η οργανωμένη μαρίνα των Λουτρών θα σας εξυπηρετήσει άμεσα.

Τα Λουτρά είναι η ιδανική βάση για εξορμήσεις στην Κύθνο, είτε επιλέξετε να επισκεφθείτε απόμακρα μέρη με σκάφος ή αυτοκίνητο, είτε επιλέξετε την πεζοπορία σε κοντινά σημεία.

Για κοντινές αποδράσεις, επιλέξτε την Αγία Ειρήνη, έναν από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Κύθνου με πλούσια ιστορία. Εκτός από την πανέμορφη αμμουδερή παραλία, μπορείτε να επισκεφθείτε τους τάφους των επαναστατών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των Κυθνιακών, το 1862.

Για κάτι τελείως διαφορετικό, επιλέξτε το Αγροκήπιο, μια καταπράσινη περιοχή γεμάτη με κυπαρίσσια και ευκαλύπτους, που έρχεται σε αντίθεση με το συνηθισμένο κυκλαδίτικο τοπίο.

Κατευθυνόμενοι βόρεια και ακολουθώντας την ακτή, θα συναντήσετε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Κύθνου, όπως Σχοινάρι και Ποτάμια, καθώς και τον Καβουροχέρι, τον Άγιο Σώστη με το παραδοσιακό εκκλησάκι του, και τον Μαρουλά. Για αυτούς που αγαπάνε την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Μαρουλάς θεωρείται, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ότι κατοικείται από την Μεσολιθική εποχή. Οι κυκλικές κατοικίες και τάφοι που έχουν αποκαλυφθεί αποτελούν τον μόνο υπαίθριο οικισμό εκείνης της εποχής στην Ελλάδα.

Όλες οι παραπάνω παραλίες είναι απάνεμες και ήσυχες, με χρυσή άμμο ή ψιλά πολύχρωμα βότσαλα. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αξίζει επίσης να περπατήσετε μέχρι τον πανέμορφο κόλπο Μαμάκου.

Φωτογραφίες