Κύθνος, το κρινάκι του Αιγαίου | Porto Klaras Blog

Κύθνος, το κρινάκι του Αιγαίου

Το όμορφο νησί της Κύθνου βρίσκεται γεωγραφικά στo Αιγαίο πέλαγος και ανήκει στις Κυκλάδες. Πρόκειται για ένα μέρος με χαρακτηριστική Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και ήρεμη ατμόσφαιρα, ιδανικό για όσους αναζητούν γαλήνη στις διακοπές τους. Λόγω της κοντινής απόστασης από την Αθήνα, η Κύθνος αποτελεί ένα δημοφιλή προορισμό για τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού.

Χωριά

Η Κύθνος είναι ένα εξαιρετικό μέρος για διακοπές. Συνδυάζει υπέροχες παραλίες, γραφικά χωριουδάκια και έντονο τοπικό χαρακτήρα, όπως διαφαίνεται στην αρχιτεκτονική, τις καθημερινές συνήθειες και τα λαογραφικά μουσεία του νησιού. Η Χώρα και η Δριοπίδα είναι τα μεγαλύτερα χωριά. Και τα δύο διακρίνονται για την Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική τους, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα πολύχρωμα παντζούρια. Άλλα όμορφα χωριουδάκια στην Κύθνο είναι τα Λουτρά και ο Μέριχας, τα πιο τουριστικά μέρη του νησιού. Ο Μέριχας μάλιστα αποτελεί και το λιμάνι της Κύθνου, ενώ στα Λουτρά θα βρείτε τις περίφημες ιαματικές πηγές καθώς και το ξενοδοχείο μας στην Κύθνο.

Ιαματικές Πηγές Κύθνου

Οι ιαματικές πηγές της Κύθνου είναι γνωστές από τα Ρωμαϊκά χρόνια για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ωστόσο μόλις το 19ο αιώνα οι γιατροί και οι χημικοί του βασιλιά Όθωνα μελέτησαν λεπτομερώς τα συστατικά των πηγών. Μάλιστα, ο Όθωνας και η Αμαλία ήταν συχνός επισκέπτης στις πηγές, ενώ ο γνωστός αρχιτέκτονας Τσίλλερ κατασκεύασε το εντυπωσιακό ξενοδοχείο Ξενία στα Λουτρά, το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα, αν και δεν λειτουργεί. Αυτές οι πηγές είναι ανοιχτές και χύνονται στη θάλασσα, επομένως οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν εκεί ελεύθερα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις μοντέρνες εγκαταστάσεις του Υδροθεραπευτηρίου Κύθνου.

Παραλίες

Στην Κύθνο θα βρείτε τόσο οργανωμένες όσο και τελείως απομονωμένες παραλίες. Η πιο εντυπωσιακή παραλία είναι η Κολώνα, ένα υπέροχο μέρος από στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο παραλίες χωρισμένες από μια μεγάλη λωρίδα άμμου. Ακριβώς πριν τον Κολώνα θα βρείτε τη Φυκιάδα, λιγότερο δημοφιλής αλλά εξίσου εντυπωσιακή.

Στο βόρειο τμήμα του νησιού, θα βρείτε την παραλία των Λουτρών η οποία προσελκύει πολλούς επισκέπτες χάρη στην ήρεμη ατμόσφαιρα και τις ιαματικές πηγές. Καθώς το νερό στις πηγές είναι πολύ ζεστό, τα Λουτρά αποτελούν εξαιρετικό μέρος για νυχτερινό μπάνιο. Μια άλλη όμορφη παραλία είναι η Κανάλα, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Κανάλας, προστάτιδας του νησιού. Στο νότιο τμήμα του νησιού, θα βρείτε την παραλία του Αγίου Δημητρίου, όπου τον Αύγουστο φυτρώνουν λευκά κρινάκια πάνω στην άμμο.

Όλες οι παραλίες της Κύθνου έχουν μια υπέροχη ατμόσφαιρα γαλήνης. Κάποιες είναι οργανωμένες με ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφετέριες, ενώ κάποιες άλλες είναι τελείως απομακρυσμένες και προσβάσιμες μόνο με τα πόδια. Αν έρθετε στην Κύθνο με σκάφος, θα ανακαλύψετε πολλούς κολπίσκους με πεντακάθαρα νερά.

Πώς να έρθετε στην Κύθνο

Το καλοκαίρι, υπάρχουν τακτικά δρομολόγια από Πειραιά προς Κύθνο και το ταξίδι διαρκεί 2-3 ώρες. Όλο το χρόνο αναχωρούν πλοία από Λαύριο για Κύθνο. Το καλοκαίρι υπάρχει επίσης καθημερινή σύνδεση με άλλα νησιά των δυτικών Κυκλάδων, όπως η Σέριφος, η Σίφνος, η Μήλος και η Κίμωλος. Δύο ή τρεις φορες την εβδομάδα, υπάρχουν επίσης πλοία προς άλλα νησιά, όπως η Σαντορίνη, η Φολέγανδρος, η Κέα και η Σύρος.