Κύθνος

Η Κύθνος βρίσκεται γεωγραφικά στο δυτικό τμήμα των Κυκλάδων και αποτελεί έναν υπέροχο καλοκαιρινό προορισμό. Με παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, πεντακάθαρες παραλίες, υπέροχα μέρη για να επισκεφθείτε και γνήσια κυκλαδίτικη φιλοξενία, το νησί αυτό θα σας χαρίσει αξέχαστες διακοπές.

Κλείστε εισιτήρια για την Κύθνο!

Εισαγωγή

Κύθνος, το μαργαριτάρι των δυτικών Κυκλάδων, εκεί όπου το απέραντο γαλάζιο αποτελεί μια καθημερινή πραγματικότητα, εκεί που ο ορίζοντας βάφεται με κόκκινο και χρυσαφί, εκεί που το ελληνικό φως λούζει τα πανέμορφα τοπία και τα δαντελωτά ακρογιάλια.

Ιστορία

Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, ανακαλύπτουμε πως η Κύθνος πήρε το όνομά της από τον Κύθνο, τον αρχηγό των Δρυόπων που ήρθαν από την Εύβοια. Ωστόσο, οι τέσσερις τάφοι στην περιοχή Μαρουλάς, κοντά στα Λουτρά, αποτελούν τα αρχαιότερα δείγματα ανθρώπινης παρουσίας στον αιγαιακό χώρο.

Έθιμα

Η Κύθνος φημίζεται για τον παραδοσιακό γάμο στη Χώρα και τον παραδοσιακό γάμο στη Δρυοπίδα, που αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα έθιμα , γι' αυτό αν τύχει και κατά την παραμονή σας πραγματοποιείται κάποιο τέτοιο γεγονός, φροντίστε να το παρακολουθήσετε.

Φαγητό

Η Κύθνος θα σας προσφέρει φαγητά και γλυκά που θα καλύψουν κάθε γευστική σας απαίτηση! Αξίζει να δοκιμάσετε τα νοστιμότατα ντόπια κρέατα και τα φρέσκα ψάρια που θα βρείτε σε αφθονία. Επίσης, τα σφουγγάτα, τα χοιρινά λουκάνικα, τις θερμιώτικες πίτες, την κάπαρη, τα αμυγδαλωτά, το παστέλι και τα ντόπια τυριά .

Παραλίες

Η Κύθνος φημίζεται για τις 65 χρυσαφένιες παραλίες της με τα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά τους.

Μέρη της Κύθνου

Η Κύθνος είναι ξακουστή για τα ιαματικά λουτρά της, που της έχουν δώσει το δεύτερο όνομα «Θερμιά». Οι θερμές ιαματικές πηγές των Λουτρών χρησιμοποιούνταν ήδη από τη ρωμαϊκή εποχή, αλλά η χρήση τους έγινε διαδεδομένη όταν διαπιστώθηκε ο σημαντικός θεραπευτικός χαρακτήρας τους από τους γιατρούς και χημικούς του Όθωνα.

Πώς θα πάτε

Με πλοίο από τον Πειραιά σε 2-3 ώρες (απόσταση 52 ν.μ.). Τα δρομολόγια των πλοίων τους θερμούς μήνες είναι περισσότερα, ενώ το χειμώνα πιο αραιά. Πληροφορίες: Λιμεναρχείο Πειραιά, τηλ. 210-4226000.

Λουτρά

Τα Λουτρά αποτελούν το απόλυτο στολίδι της βορειοανατολικής Κύθνου και το μέρος που είναι χτισμένο το Porto Klaras. Τα Λουτρά απέχουν από το Μέριχα περίπου 11 χλμ και από την Χώρα 4,5 χλμ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές θέρετρο για τους επισκέπτες του νησιού.